Αρχείο

Μαθαίνοντας τα modal verbs: can, must, should

Οι μαθητές της Ε και Στ Δημοτικου, στα πλαίσια της διδασκαλίας των modal verbs can, must, should δημιούργησαν posters με κανόνες. Σε κάθε ομάδα είχε δοθεί ένα μέρος (π.χ. zoo, park) και τα παιδιά έπρεπε να γράψουν 6 κανόνες που πίστευαν ότι ισχύουν για το μέρος που τους ανατέθηκε. Κι όλα αυτά χρησιμοποιώντας τα modal verbs που είχαν διδαχτεί. Ιδού τα αποτελέσματα!

Congratulations kids!

 

 

20160323_131539                                     Creating Poster 1: A walk in the park  (photo 1) 20160330_131859                                Creating Poster 1: A walk in the park  (photo 2)20160401_084241                               Creating Poster 1: A walk in the park  (photo 3)20160330_131914                                     Creating Poster 2: The zoo  (photo 1)20160401_084337                                      Creating Poster 2: The zoo  (photo 2) 20160401_085421                                     Poster 1: A walk in the park  (final result)20160401_085430                                        Poster 2: The zoo  (final result)

Ρατσισμός και διαφορετικότητα

 

no_racismΗ 21η Μαρτίου καθιερώθηκε από τον ΟΗΕ ως Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων, σε ανάμνηση ενός τραγικού συμβάντος που συγκλόνισε την παγκόσμια κοινή γνώμη. Την 21 Μαρτίου του 1960 η αστυνομία της ρατσιστικής Νοτίου Αφρικής πυροβόλησε εν ψυχρώ κατά μιας διαδήλωσης φοιτητών στην πόλη Σάρπβιλ, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 70 άνθρωποι. Οι νεαροί διαδηλωτές διαμαρτύρονταν ειρηνικά κατά των νόμων του Απαρτχάιντ, που είχε επιβάλλει το καθεστώς της λευκής μειοψηφίας στη χώρα.

Έτσι κι εμείς νιώσαμε την υποχρέωση, να ενημερώσουμε τους μαθητές μας για το ρατσισμό. Τα παιδιά πρέπει να μάθουν να αποδέχονται τη διαφορετικότητα μέσα σε ένα σχολείο που θα δείχνει σεβασμό σε κάθε ιδιαιτερότητα σωματική, πνευματική, συναισθηματική και κάθε διαφορά γλώσσας, φυλής, θρησκείας και χρώματος.

Παρακολουθήσαμε δύο video :  Τα μπαλόνια του ρατσισμού

και Κοινωνικό πείραμα κατά του ρατσισμού .Κατόπιν συζητήσαμε για τα συναισθήματα των πρωταγωνιστών και αναρωτηθήκαμε τι θα κάναμε και πώς θα νιώθαμε αν ήμαστε εμείς στη θέση τους.

Τραγουδήσαμε τα τραγούδια : ΔιαφορετικοίΔυο χέρια σαν κι αυτά και το imagine.

Στη συνέχεια κατασκευάσαμε δαχτυλόκουκλες διαφόρων φυλών και χρωμάτων και τις χαϊδέψαμε, τις τσιμπήσαμε , τις δώσαμε φιλάκια και αναρωτηθήκαμε αυτά τα διαφορετικά παιδιά πώς  άραγε να αισθάνονται εξαιτίας της συμπεριφοράς μας . Τελικά αποφανθήκαμε ότι όλοι αισθάνονται το ίδιο και στον πόνο και στην αγάπη.IMG_0438  IMG_0439

untitled-2

Αυτή η καταχώρηση δημοσιεύτηκε στις 23 Μαρτίου 2015, σε ΣΤ΄ΤΑΞΗ.

Ζωγραφικοί πίνακες, γραπτός λόγος και σχολική βία

Τα παιδιά της ΣΤ τάξης αφού συζήτησαν για τη βία και τον εκφοβισμό στο σχολείο αυτοσχεδίασαν πάνω στον ζωγραφικό πίνακα του Συμεών Σαββίδη: «Γύρω γύρω όλοι» και έγραψαν τη δική τους ιστορία για κάποια παιδιά που δέχονται εκφοβισμό μέσα στο σχολείο και διστάζουν να μιλήσουν.

Ο ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

IMG_0425

 

Μια φορά ήταν ένα παιδάκι που το έλεγαν Παρασκευά. Ήταν μελαχρινός και λίγο παχουλός, φορούσε γυαλιά και είχε για κατοικίδια ένα ορτύκι, μια γάτα και ένα ιγκουάνα.

Ήταν ο καλύτερος μαθητής της τάξης του, αγαπούσε το διάβασμα και όποτε τον συναντούσες ήταν χωμένος σε ένα βιβλίο. Όταν τελείωνε το διάβασμα άνοιγε πάντα τον υπολογιστή.  Όμως όλα τα παιδιά τον κορόιδευαν.

Μια μέρα στο σχολείο τα παιδιά τον κορόιδευαν «λαδωμένο Παρασκευά» επειδή είχε μια λαδιά στα ρούχα του. Γι? αυτό πάντα ο Παρασκευάς κοιτούσε την ώρα και τον ουρανό και έλεγε: «Θεέ μου πόσο ανυπομονώ να τελειώσει αυτή η μέρα!»

Όταν χτύπησε το κουδούνι οι συμμαθητές του συμφώνησαν να του κάνουν μια φάρσα. Όταν λοιπόν ο Παρασκευάς άνοιξε την πόρτα της τάξης ένας κουβάς με νερό έπεσε στο κεφάλι του. Ένιωσε πολύ άσχημα αλλά δεν μίλησε σε κανέναν. Την επόμενη μέρα τα ίδια. Του πέταξαν στα μούτρα μπαλόνια με ξίδι.

Ο Παρασκευάς ένιωθε απαίσια και τότε αποφάσισε να ξεπεράσει όλους τους φόβους του και να μιλήσει στον δάσκαλό του. Αυτός τον άκουσε προσεκτικά και του  υποσχέθηκε ότι θα έκανε ό,τι μπορούσε. Συγκέντρωσε τότε όλα τα παιδιά και τους μίλησε για τη σχολική βία και τον εκφοβισμό. Τους εξήγησε πόσο άσχημες συνέπειες μπορεί να έχει μια απλή πλάκα. Τα παιδιά τότε κατάλαβαν το λάθος τους και  αισθάνθηκαν άσχημα. Αφού ζήτησαν συγγνώμη, έγιναν φίλοι με τον Παρασκευά και η φιλία τους κρατάει μέχρι τώρα που διαβάζουμε αυτές τις γραμμές.

ΟΔΥΣΣΕΑΣ vs ΟΡΕΣΤΗ

IMG_0421

 

Σε ένα σχολείο μια φορά, να σαν κι αυτό που πηγαίνουμε κι εμείς, ήταν ένα παιδί που είχε άσχημη συμπεριφορά. Το όνομά του ήταν Οδυσσέας. Την πρώτη μέρα του αγιασμού  ήρθε ένας καινούριος μαθητής που τον έλεγαν Ορέστη. Ο Οδυσσέας δεν αγαπούσε καθόλου τα καινούρια παιδιά.

Ήδη την επόμενη μέρα ο Οδυσσέας με την παρέα του οργάνωσαν ένα σχέδιο για το πώς θα κάνουν τη ζωή του Ορέστη δύσκολη ώστε να τον αναγκάσουν να φύγει. Έτσι άρχισαν να τον κοροϊδεύουν, να τον πιτσιλούν με νεροπίστολα   και να τον αποκαλούν γουρούνι. Του έλεγαν διάφορα ψέματα, τον έβαζαν με το ζόρι μέσα σε ρόδες και τον έκαναν βόλτες και τα βίντεο αυτά τα ανέβαζαν στο διαδίκτυο. Μια φορά του χάρισαν ένα μπουκέτο λουλούδια και μέσα σ ? αυτό είχε μέλισσες. Αυτός τρόμαξε, το πέταξε κάτω και άρχισε να τρέχει κλαίγοντας. Μετά από λίγες μέρες πήγανε εκδρομή σε ένα μουσείο. Ο Ορέστης στεκόταν και θαύμαζε έναν μεγαλόσωμο ιππότη με γυαλιστερή πανοπλία. Ο Οδυσσέας τον έσπρωξε κι αυτός έπεσε πάνω στον ιππότη. Ένιωσε μεγάλη ντροπή όταν είδε τη ζημιά που είχε κάνει άθελά του και τριγύρω οι συμμαθητές του να γελάνε μ? αυτόν.

Εκείνη τη στιγμή αποφάσισε πως έπρεπε να μιλήσει στους γονείς του και τους δασκάλους του. Από τότε όλα άρχισαν να πηγαίνουν καλύτερα. Μετά από πολλές ώρες και πολλές μέρες τον συνήθισαν και όλη η παρέα του Οδυσσέα πήγε με τον Ορέστη. Ο Οδυσσέας έμεινε  δυσαρεστημένος και ο Ορέστης ευχαριστημένος. Όλα τα παιδιά πιάστηκαν από τα χέρια για να παίξουν γύρω γύρω όλοι και ζήσαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα.

ΚΑΙ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ…ΤΟ ΦΑΝΑΡΙ

IMG_0427

Αυτή η καταχώρηση δημοσιεύτηκε στις 10 Μαρτίου 2015, σε ΣΤ΄ΤΑΞΗ.

ΙΘΑΚΗ Κ. ΚΑΒΑΦΗ

Στα πλαίσια της φιλαναγνωσίας η ΣΤ ΄και Ε΄τάξη γνώρισε το ποίημα του Αλεξανδρινού ποιητή Κ. Καβάφη ,Ιθάκη. Τα παιδιά αφού το άκουσαν, το τραγούδησαν και το χόρεψαν, το εικονογράφησαν αφήνοντας τη φαντασία τους ελεύθερη με τρόπο όπως μόνο αυτά ξέρουν. Παρουσίαση1 (2)

Αυτή η καταχώρηση δημοσιεύτηκε στις 8 Μαρτίου 2015, σε ΣΤ΄ΤΑΞΗ.