Αρχείο

Δράσεις για την εξάλειψη του ρατσισμού

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων στις 21 Μαρτίου πραγματοποιήθηκαν στο σχολείο μας σχετικές δράσεις.  Αρχικά παρακολουθήσαμε μια ταινία μικρού μήκους της εκπαιδευτικής τηλεόρασης «Στη ζυμαροχώρα» .  Μέσα από την ταινία αυτή με τρόπο συμβολικό και ευχάριστο τα παιδιά ευαισθητοποιούνται στις έννοιες του ρατσισμού και της ξενοφοβίας και μαθαίνουν ότι το διαφορετικό δεν απειλεί, αλλά εμπλουτίζει τη ζωή μας.  Ακολούθησε συζήτηση για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Εστιάσαμε στη   σωματική και νοητική αναπηρία. Στη συνέχεια χρωματίσαμε και κόψαμε ανθρώπινες φιγούρες που η καθεμία αντιπροσώπευε μια διαφορετική μορφή αναπηρίας. Στο τέλος ενώσαμε όλες τις φιγούρες δημιουργώντας μια ανθρώπινη αλυσίδα. Η συγκεκριμένη δραστηριότητα είναι προτεινόμενη δραστηριότητα της Action Aid (Παγκόσμια εβδομάδα δράσης για την Εκπαίδευση 2014: Στείλε όλους τους φίλους μου σχολείο)

20150327_121952ACTION AIDACTION AID 2

«Κανείς δεν γεννιέται, μισώντας κάποιον για το χρώμα του δέρματος, την καταγωγή ή τη θρησκεία του. Οι άνθρωποι πρέπει να μάθουν να μισούν κι αν μπορούν να διδαχθούν το μίσος, μπορούν να διδαχθούν και την αγάπη, γιατί η αγάπη έρχεται πιο φυσικά στην ανθρώπινη καρδιά, παρά το αντίθετο»
Nelson Mandela

Δράσεις κατά της ενδοσχολικής βίας.

Με αφορμή την Πανελλήνια Ημέρα κατά της Βίας στο Σχολείο  πραγματοποιήθηκαν στο σχολείο μας σχετικές εκδηλώσεις με σκοπό την περαιτέρω ευαισθητοποίηση των μαθητών στο ανησυχητικό αυτό φαινόμενο της βίας και την επαγρύπνηση όλης της σχολικής κοινότητας για την έγκαιρη παρέμβαση, ώστε να περιοριστούν οι πιθανότητες εκδήλωσής της και να αποτραπούν οι αρνητικές της συνέπειες στις διαπροσωπικές σχέσεις των παιδιών.

Πιο συγκεκριμένα, συζητήθηκε εκτενώς το πρόβλημα της σχολικής βίας και του εκφοβισμού, διαβάστηκαν σχετικά κείμενα και προβλήθηκαν τα ανάλογα βίντεο. Έπειτα οι μαθητές της Β΄ τάξης έφτιαξαν συνθήματα απευθυνόμενα στα θύματα της σχολικής βίας. Ακολούθως τα γραπτά μηνύματα κλείστηκαν σε γυάλινο μπουκάλι το οποίο ρίξαμε στη θάλασσα για ένα μακρινό ταξίδι?.

20150309_105519 - Αντιγραφή20150309_111433

20150309_11173720150309_111609 - Αντιγραφή 20150309_112135 20150309_112318 20150309_120352

COMPASSITO

Το COMPASSITO είναι εμπνευσμένο από το «COMPASS, το εκπαιδευτικό εγχειρίδιο στα ανθρώπινα δικαιώματα, το οποίο αναπτύχθηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης το 2002.

αρχείο λήψης

 

Η εκπαίδευση στα ανθρώπινα δικαιώματα είναι μια διαδικασία που στοχεύει στην εγκαθίδρυση μιας κουλτούρας ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η εκπαιδευτική διαδικασία χτίζει στην ενεργή συμμετοχή των παιδιών μέσω της οποίας θα γνωρίζουν για τα ανθρώπινα δικαιώματα και θα κατανοήσουν θέματα που αφορούν τα ανθρώπινα δικαιώματα, αποκτώντας προσόντα και ικανότητες για να καταστούν ικανά να υπερασπίσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και να αναπτύξουν συμπεριφορές σεβασμού προς την ισότητα και την αξιοπρέπεια.

Τα κράτη μέλη συμφωνούν ότι η εκπαίδευση του παιδιού θα πρέπει να κατευθύνεται (α) στην ανάπτυξη της προσωπικότητας του παιδιού, των ταλέντων και των διανοητικών και σωματικών ικανοτήτων του στο έπακρο των δυνατοτήτων του (β) στην ανάπτυξη σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών?Άρθρο 29, Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, 1989

 

Τα παιδιά είναι δυνατά, ταλαντούχα και ικανά. Όλα τα παιδιά έχουν ετοιμότητα, προοπτικές, περιέργεια και ενδιαφέρον στη δόμηση της μάθησης τους, διαπραγματευόμενα με όλα όσα συναντούν στο περιβάλλον τους. Loris Malaguzzi

 

Στα πλαίσια των καινοτόμων δράσεων η Β΄ Δημοτικού υλοποιεί το πρόγραμμα compassito. Επιλέχθηκαν και υλοποιήθηκαν 8 δραστηριότητες από το εν λόγω εγχειρίδιο. Ενδεικτικά:

Αρχικά υπογράψαμε το συμβόλαιο καλής συμπεριφοράς της τάξης:

DSC00060

«Με κλειστά τα μάτια» 

Δραστηριότητα για την διδασκαλία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σχετικά με την αναπηρία. Γίναμε για λίγο τυφλοί και επιχειρήσαμε να εμπλακούμε σε διάφορες καθημερινές μας δραστηριότητες έχοντας τα μάτια δεμένα. Τα παιδιά διαπίστωσαν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι με ανεπαρκή όραση στην καθημερινότητά τους….

DSC00047DSC00050


DSC00053DSC00059

 

Η ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΟΥ

Τα παιδιά ανταγωνίζονται για την κατοχή ενός πορτοκαλιού και συζητούν τρόπους επίλυσης διαμαχών και αποφυγής της βίας. Στόχος είναι να γίνει επισκόπηση στρατηγικών προς επίλυση διαμαχών και να διαπιστώσουμε την ανάγκη για επικοινωνία σε καταστάσεις διαμάχης.

DSC00068 DSC00069 DSC00070